Self-Help Boeken, Waardevol of Niet?

Self-help boeken zijn tools om persoonlijke problemen mee te onderzoeken en op te lossen, maar ook om je een extra zetje in de rug te geven. Deze boeken hebben een dubbelzijdig imago en wil daarover alleen zeggen dat er boeken zijn in alle soorten en maten, net als muziek. Er zijn de laatste jaren wat hele goede boeken bijgekomen die ook op artistiek vlak veel verheldering kunnen geven.

Daarnaast kan het een fijn tegengewicht zijn in moeilijke perioden om je weer even te laten realiseren waar het ook al weer om ging. Dat de missie niet zo gecompliceerd hoeft te zijn, maar nu even voornamelijk doorzettingsvermogen vraagt. Hoe meer energie en motivatie je kunt verzamelen en internaliseren, hoe beter. Ik kreeg zelfs een boost van een boek over Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX. Zijn voortgang en worstelingen waren beschreven door de verschillende bedrijven die hij heeft opgezet en verkocht en gaf mij ook een hele ondernemende kick.

Reframing

Ook reframing (herkaderen) is een belangrijk concept dat de wereld een stuk makkelijker kan maken. Een goed voorbeeld zag ik op een warme zomerdag bij een vriend van mij thuis. Hij hield het jurkje van zijn 3-jaar oude dochter in de lucht en zei ‘je moet even je kleren weer aan doen’. ‘Nee’, zei ze. Vervolgens wapperde hij hetzelfde jurkje in de lucht: ‘wil je jouw Prinsessenjurkje weer aan?’ ‘Jaaa!’. Reframing.

Hoe werkt dit dan voor ons? Problemen zien we normaal gesproken als iets negatiefs, maar wanneer we ons realiseren dat we door het oplossen van problemen beter worden in ons werk en tot nieuwe/unieke/bijzondere dingen leidt, dan wordt het concept ‘probleem’ gelijk aan een uitdaging en een kans om je te ontwikkelen, en dat is over het algemeen iets positiefs. Bam, reframing. Op deze manier kun je met een frisse blik en nieuwe energie weer naar dezelfde dingen kijken.

Zodra je begint te lezen begin je meer te begrijpen. Je volgende boek zal dan wat specifieker zijn en het boek daarop weer wat specifieker. Na die te hebben gelezen ontdek je wellicht dat je meer aan je zelfverzekerdheid wilt werken: bam, daar heb je een zelfverzekerdheidswerkboek. Misschien wil je wat assertiever worden: bam, assertiviteitsboek. Of ervaar je teveel stress: bam, een boek over mindfulness. Er zijn er zoveel en ze hebben vaak hele nuttige informatie. – Elżbieta B. Wysocka

Een boek dat past bij jou

Welk probleem je ook ervaart, er is altijd wel een boek over geschreven en ondertussen zoveel dat er altijd wel een boek is dat ook nog eens bij jou past. Er zijn veel dingen van buitenaf die jou even een fijn gevoel kunnen geven, wat extra motivatie of energie, maar self-help boeken kunnen je helpen dat allemaal in jezelf te vinden en daardoor verlies je het ook een stuk minder snel en dat is erg belangrijk.

Ze helpen mij enorm omdat ik graag leer en problemen tot in de kern wil begrijpen. Ik probeer daarom boeken te vinden die mij uitleggen hoe die dingen werken en wat ik kan doen om mezelf verder te helpen. Ik leer mezelf dus beter kennen, maar krijg ook advies. Daarbij is lezen echter niet voldoende, je moet er ook actief mee bezig gaan. Wat je leest kan namelijk erg met jou resoneren, maar je moet op verkenning gaan. Deze boeken zijn middelen om jezelf beter te begrijpen, dus neem de tijd ook om jouw gedachten en gedragspatronen te onderzoeken. Op die manier ontwikkel je de skills om jezelf op te vangen als je bijvoorbeeld vast komt te zitten of in andere situaties. – Elżbieta B. Wysocka

Aan het werk

Er zelf actief mee bezig gaan is een erg belangrijk element. Het is niet zo dat als je veel over psychologie leest, dat je dan alles voor elkaar krijgt. Je moet het toepassen. Dit is net zo iets als dat je boeken leest over piano spelen, maar nooit achter de toetsen zit. Het nemen van privéles zou je dan kunnen zien als het bezoeken van een psycholoog; iemand die kan reflecteren op jouw voortgang en jou persoonlijk kan begeleiden. Zeker in onze industrie is dat geen raar idee waar weten wie je bent en in goede conditie zijn van het grootste belang is.

Dus als je leest over bepaalde onderwerpen, ga er eens voor zitten en graaf diep in jezelf om te kijken wat er allemaal zit. Of als je leest over technieken en oefeningen om meer grip te krijgen op hoe je over dingen denkt en meer controle krijgt over je leven. Je merkt vanzelf aan je resultaten of je ergens echt moeite voor hebt gedaan of een artikeltje hebt gelezen en denkt: ‘ok, dit weet ik nu wel’. Als je merkt dat je geen of nauwelijks voortgang boekt is het geen gek idee om hier dagelijks wat aandacht aan te besteden.

Bedankt voor het lezen,

Karl Heortweard

 

Interessant? Lees verder in het boek ‘You Shoot, I Score!