Samengesteld Inkomen

Als je het zover hebt dat je rond kunt komen van een bijbaantje, al dan niet met wat werkzaamheden vanuit jouw bedrijf, is het aan te bevelen om een samengesteld inkomen te genereren. Dat wil zeggen dat je inkomen heb uit verschillende richtingen/samenwerkingen. Waar je namelijk naartoe wilt werken is dat een grote klant weg kan vallen (of dat een project maanden wordt uitgesteld) en jij nog steeds rond kunt komen. Je wilt kunnen vertrouwen op jouw netwerk net als dat een beest erop vertrouwt dat het bos jaarlijks genoeg voedsel oplevert om de winter door te komen, ook als er dit jaar wat minder hazen zijn.

Als muzikant zijn er niet veel klussen die groot genoeg zijn om alleen daar van te leven. Je hebt wat coverbands en artiesten die honderd keer per jaar spelen voor een goed gage. Maar grote artiesten schrijven na een tour weer aan een nieuw album en dan heb jij weer niets te doen. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk creëren. Daaronder versta ik niet alleen mijn eigen muziek creëren, maar ook studiowerk. Omdat je dan toch probeert te maken wat er nodig is. Dat gaat van interpretatie van wat er is tot situaties waarin er nog helemaal niks is. – Evert Zeevalkink

Ook als componist kun je over het algemeen niet leven van één samenwerking. Regisseurs zijn meestal jaren bezig met een film en ook al weet je dat zij jou voor de volgende film gaat vragen, je moet in de tussentijd ook wat te doen hebben. Mocht je commercial na commercial voor een reclamebureau doen en daar prima van kunnen leven, wat nou als jouw contactpersoon daar vertrekt en de nieuwe music supervisor eigen componisten inbrengt? Dan ben jij het haasje. Om deze reden is het goed om jouw inkomsten wat te verspreiden over verschillende projecten en zelfs verschillende media.

Verdienmodellen

Niet alleen om verschillende dingen uit te proberen, maar ook om financiële reden is het dus interessant om jouw pallet wat te verbreden. Elk type klus heeft namelijk een eigen financieel karakter. Deze zijn te onderscheiden in hoeveelheid geld, hoeveelheid werk en de frequentie van projecten. Commercials betalen over het algemeen veel, kosten relatief weinig tijd, maar komen niet zo vaak voor. Web-video’s betalen niet zo veel, kosten niet veel tijd, maar kun je meer opdrachten van krijgen. Schrijven voor production music libraries geeft een passief inkomen dat afhankelijk is van de kwaliteit en investering van de componist en daarom kun je of veel verdienen met relatief weinig werk of bijna niks verdienen met veel werk. Films betalen (als het goed is) veel, maar kosten ook veel tijd en komen voor de meeste componisten weer weinig voor.

Nu na vier jaar is mijn inkomen nog steeds fluctuerend. Er zijn maanden dat het heel goed gaat en maanden dat er helemaal niks binnenkomt. Daar moet je wel aan wennen. – Jochem Weierink

Soms zit ik mijn belasting te doen en zie ik ‘oh, ik heb nog helemaal niks verdiend dit kwartaal, alleen maar geld uitgegeven’. Ik vind dat ook een fijne manier van werken. Ik ben niet het type dat het hele jaar vol boekt met klussen met als gevolg dat ik dus ook minder verdien, maar dat vind ik prima. Ik kan er nu goed van leven. – Bart Westerlaken

Die fluctuatie blijft er altijd wel inzitten en is iets waar je ook rekening mee moet houden. Hoe je jouw pallet samenstelt is afhankelijk van welke klussen jou persoonlijk liggen, maar ook wat er op je pad komt. Als je regelmatig nieuwe mensen treft kun je van alles tegenkomen en ik hoor vaak van componisten dat ze in een bepaalde niche zijn ‘gerold’. Houd daarbij dus wel rekening met de financiële flow van de verschillende typen werkzaamheden.

Vooral voor beginnende componisten met weinig inkomen is het goed om je aandacht te verdelen over (het zoeken naar) projecten die snel geld kunnen opleveren en grotere projecten die pas over een jaar geld opleveren, maar waar je hopelijk ook weer maanden van kunt leven. Daarnaast zou je eventueel nog een passief inkomen kunnen opbouwen.

Bedankt voor het lezen,

Karl Heortweard

 

Interessant? Lees verder in het boek ‘You Shoot, I Score!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *