Hardware – Basis-Setup Voor Digitale Muziekproductie

De basisopstelling van de media-componist

Vrijwel alle componisten voor media beginnen met dezelfde opstelling en personaliseren die en bouwen die uit in de loop der tijd. Het begint allemaal met een computer. In de professionele industrie wordt zowel gebruik gemaakt van Windows (PC) als Apple (Mac) en vaak een combinatie daarvan. De meeste PC gebruikers maken dan gebruik van Cubase (hoofdprogramma) en voor de Mac is Logic Pro ontwikkeld, maar gebruiken ook Cubase. Het systeem hangt echt af van je eigen gebruiksgemak. Ikzelf gebruik PC, mede omdat ik ermee ben opgegroeid, maar ook de flexibiliteit dat zowel de hardware als systeembesturing heeft als het prijskaartje.

Voor je PC is het belangrijk dat je veel RAM-geheugen hebt want de virtuele instrumenten (zie deze post) worden geladen in dit RAM-geheugen. 16gig is eigenlijk al het minimum als je wat grotere composities wilt maken, want het systeem en andere software hebben ook wat RAM nodig en je wilt het ook niet ram-vol hebben :-). Sommige instrumenten (bijvoorbeeld 1st Violins van Berlin Strings – Orchestral Tools) hebben, wanneer alle opties geladen zijn, meer dan 4gig RAM nodig. Als je de hele strijkerssectie inlaadt zit je al over de 20gig! Dit is dan ook wel een extreme situatie, maar daar gaat het wel naartoe als je professioneler wilt gaan werken. Daarnaast is één scherm voldoende, maar hoe complexer en uitgebreider jouw composities worden, hoe meer ruimte die innemen en dan is een extra scherm geen overbodige luxe.

Een basis-opstelling van de moderne media-componist.

Andere onderdelen

Naast een computer met scherm, keyboard en muis heb je een set speakers nodig, een externe audio-kaart en een midi-keyboard. Sommige componisten maken muziek met hoofdtelefoon, maar dit is een hele andere ervaring dan met speakers. Het is altijd goed om jouw muziek op verschillende plekken en met verschillend apparatuur te horen, maar studio speakers zijn toch wel essentieel. Die zijn verbonden met je audio-kaart die weer met een USB of FireWire kabel in je computer zit. Met de audio-kaart kun je het volume regelen en ook andere apparaten aansluiten met MIDI of met kabels zoals gitaar of microfoons.

Je MIDI-keyboard is in mijn optiek ook essentieel. Sommigen, zoals gitaristen, onder jullie zullen wellicht zeggen: “Maar ik speel helemaal geen piano/keyboard”. Dat kan, maar het werkt een stuk sneller als je jezelf een beetje wegwijs maakt op het klavier, want zo kun je de noten real-time inspelen en corrigeren en hoef je ze niet individueel met je muis in de editor te tekenen (meer daarover in de volgende post). Het MIDI-keyboard kun je met een MIDI-kabel in je audio-kaart steken, maar de meeste hebben ook een USB-kabel die je rechtstreeks in je computer kun steken. Mocht je al een synthesizer of keyboard hebben met een MIDI-uitgang, kun je die dus ook aansluiten op je audio-kaart en als MIDI-keyboard gebruiken.

Langzamerhand kun je jouw studio verder en verder uitbouwen met versterkers, ander MIDI-apparatuur, meer schermen/speakers/instrumenten/etc.

Opbouwen

Maar voor het begin, houdt het simpel. Zelfs met een laptop met 8gig RAM kun je al beginnen muziek te maken. Als je weinig ruimte hebt om te investeren kun je dit lijstje aanhouden voor prioriteiten:

  • Een goede stoel 🙂
  • Computer (met toebehoren)
  • MIDI-Keyboard
  • Audio-kaart
  • Speakers

Daarnaast is het belangrijk om veel opslagruimte aan te schaffen. Niet alleen samples, maar ook projecten kunnen snel in omvang groeien en back-ups maken van alles wat je doet is erg belangrijk om je werk, tijd en werkrelaties te beschermen. Dus alles dubbel! Voor verdere specificaties van computers en apparatuur kan ik je het best doorverwijzen naar YouTube of forums als Gearslutz. Hieronder een interview met Harry Gregson-Williams waarin hij een rondleiding geeft door zijn studio.

Bedankt voor het lezen,

Karl Heortweard

 

Interessant? Lees verder in het boek ‘You Shoot, I Score!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *