Eerste mediabericht over ‘You Shoot, I Score!’

ALMELO – Stap voor stap heeft oud-Almeloër Karl Heortweard (29) zich opgewerkt tot filmcomponist. En nu staat hij regelmatig in de spotlights, zoals deze maand in Palm Springs.

Een uitstekend begin van 2018 voor Karl Heortweard: hij meldt op zijn Facebookpagina de Amerikaanse première van Love and shukla op het filmfestival van Palm Springs, deze maand. Heortweard schreef de muziek voor deze Indiase speelfilm over het thema uithuwelijken.

Dramatisch

“Regisseur Siddartha Jatla vond mijn eerste bijdrage veel te dramatisch”, vertelt Heortward met een lach. Vervolgens kon-ie nagenoeg opnieuw beginnen met componeren. “Ik hield alleen een stukje piano over. Weet je wat het was: ik had de film te veel bekeken vanuit West-Europees oogpunt, waarin we uithuwelijken per definitie als iets negatiefs zien. Maar in India is het een vrij normaal fenomeen. Love and shukla veroordeelt niet, wel probeert de film het gesprek over uithuwelijken op gang te brengen.”

Digitaal

Met Jatla werkt Heortweard ondertussen aan nieuwe projecten, waaronder een speelfilm. Bovendien is de als Karel Bonke in Almelo geboren en getogen componist druk met het schrijven van het praktijkboek You shoot, I score, over hoe je als componist in het digitale tijdperk een carrière kunt beginnen. Zo’n boek miste hij tijdens de opleiding aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. “Als ik vragen stelde over het opstarten van een carrière, zeiden docenten: ‘Gewoon doen’. Maar ze vertelden nooit hoe dan precies”, zegt Heortweard. In zijn boek wil hij die vraag beantwoorden met inbreng van eigen ervaringen en de kennis van collega-componisten die hij heeft geïnterviewd.

Voettocht

Tijdens zijn opleiding besloot Heortweard op enig moment tot het maken van een lange voettocht. Uiteindelijk belandde hij na twee maanden in Stockholm. In de Zweedse hoofdstad ontmoette Heortweard op een dag Erasmus John Talbot, componist van muziek bij computerspellen en commercials. Talbot begeleidde hem bij de stage en bij het produceren van muziek op de computer. Daar viel het kwartje. Heortweard leerde: als muziek maken je passie is en je probeert er heel goed in te worden, moet het lukken om er je brood mee te verdienen.

Korte films

Medio 2013 vestigde Heortweard zich in Utrecht. Het was aanvankelijk lastig om ergens aan de slag te komen, want zijn netwerk was nog niet groot. “Ik kende één persoon in Utrecht toen ik er ging wonen”, vertelt hij. Om zijn vaardigheden te verbeteren en meer mensen te leren kennen, begon hij met het produceren van muziek bij korte films. Het was een investering in dubbel opzicht. “Dan nog blijft het moeilijk, omdat veel filmmakers werken met een vaste componist. Het was echt hard werken om mijn weg te vinden in de filmindustrie. Ik heb onder meer aan drie projecten gewerkt met Floris Verbeij, ik mocht helpen wat cues (extra muziekstukken) te schrijven voor de officiële soundtrack van enkele films, waaronder Rokjesdag.”

Balkan oorlog

De inspanningen brachten hem dit jaar eindelijk waar hij wil zijn: als componist van speelfilms. Niet alleen Love and shukla staat op zijn palmares, hij is ook de componist van de muziek bij het drama Elvis walks home, van de Albanese regisseur Fatmir Koçi, over een parttime Elvis Presley-imitator die Britse vredestroepen moet vermaken ten tijde van de Balkan-oorlog. Door problemen achter de schermen vlucht de hoofdpersoon rechtstreeks een meedogenloze oorlog in. De titels van de muziekstukken spreken boekdelen, zoals The only gun I need en Country at war.

Spotify

De muziek bij zowel Elvis walks home als Love and shukla zijn online te beluisteren via streamingdiensten Spotify en iTunes. En het moet gezegd: het zijn composities met een enorme onderhuidse spanning. Het is bijna niet voor te stellen dat de man die deze muziek heeft bedacht, ooit furore maakte als woest uitziende drummer van snoeiharde deathmetal. Waar zijn oude bandmaten van Distillator zich opmaken voor een Europese toernee, daar steekt Heortweard zich straks weer in een strak pak voor een gang over de rode loper van een filmfestival.


Bedankt voor het lezen,

Karl Heortweard

 

Update: Het boek ‘You Shoot, I Score! is nu verkrijgbaar in alle boekhandels!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *